Temperatur-avviket i havoverflaten 22 oktober 2024, relativt til normalperioden 1991-2020.

Kommer 2024 til å bli det nye rekordvarme året? Ja, definitivt

Satellittene og bakkemålingene var ikke enige i måneden som gikk, når det gjelder global temperatur. Vi ser nærmere på årsaken til dette.  

Publisert

Hei igjen. Mange av måleseriene for global temperatur ved Jordas overflate har nå levert sine september-tall, og alle er enige om at årets september måned måtte nøye seg med andreplassen, klart slått av fjoråret. Her er for eksempel kurven fra japanske JMA: 

Det ble en klar andreplass for global temperatur i september, i følge denne kurven fra japanske klimaforskere.

Satellittmålingene av temperaturen oppe i troposfæren forteller imidlertid en litt annen historie, der var årets september rekordvarm: 

Det ble ny september-rekord for satellittmålt global temperatur i nedre troposfære.

I denne sammenheng må vi huske at satellittene måler noen kilometer høyere oppe i atmosfæren, og der vet vi at "utluftingen" etter den varme El Ninjo 2023/2024 skal henge igjen et par måneder lenger enn ved havoverflaten. Ikke noe unormalt eller mystisk ved årets september-tall altså, men interessant. 

Så, kommer 2024 til å bli det nye rekordvarme året? Ja, definitivt i satellittmålingene oppe i troposfæren. Sannsynligvis også ved overflaten, men med nokså knapp margin der.

Havtemperaturen

Kurven for havoverflate-temperaturen ligger nå på en klar andreplass. Spørsmålet er hvor langt den vil falle under en kommende La Nina (som fortsatt ikke har festet grepet). 

Temperaturen i havoverflaten har nå gitt opp kampen mot fjoråret, men ligger fortsatt klart høyere enn alle andre tidligere år.

At mye varme har blitt luftet ut fra havet til verdensrommet i år, kan vi også se på kurven for varmemengden i havet. Den har nylig falt kraftig: 

Kurven for varmemengden i havets øvre 2000 meter gikk - som forventet - noe ned i Q2 2024.

Varmemengden i havet forventes å øke i fjerde kvartal 2024 og gjennom hele 2025. 

Avslutningsvis noen ord om sjøisens utbredelse globalt. Den ligger og vaker på rekordlavt nivå nå i høst: 

Sjøisens utbredelse globalt har holdt seg nær rekordlavt nivå i mange uker nå.

Og ellers?

Det suser som vanlig noen mindre asteroider forbi kloden vår, men ingen stor dramatikk i høst. Den 19. oktober hadde imidlertid en 19 meter stor asteroide (2024 UF) forvillet seg inn i området mellom Jorda og Månen, men passeringen skjedde i trygg avstand (0,9 x avstanden til Månen).

Den 26. november kommer den nesten 100 meter store asteroiden 2006 WB på gjenvisitt, men i trygg avstand på utsiden av månebanen.  

Så vi ses nok igjen her på bloggen noen flere ganger før jul.

Powered by Labrador CMS