Jeg fikk bare 85 cm med vann i båtnaustet ved Øyeren da "Hans" passerte. Mange på Østlandet hadde det mye verrre. (Bilde: T. Wahl)

Mye på en gang

Varmerekorder, flom, skogbranner, russisk fly- og månestyrt, indisk månelanding, exit for gammel rocke-legende, og Einstein i trøbbel. Det er mye å ta tak i nå, før august blir til september.

Vi får starte med den globale temperaturen, som fortsetter å være skyhøy. De endelige tallene for satellittmålingene i troposfæren fra UAH, RSS og NOAA viser at juli-rekorden der ble slått med mellom 0,2 og 0,3 grader, og det er mye. Alt jeg har sett av løpende tabeller og kurver den siste uken, tilsier at også august er i ferd med å bli rekordvarm, både ved overflaten og i troposfæren. 

Det har vært særdeles varmt overflatevann i Nord-Atlanteren i år. (Bilde: Climate Reanalyzer)

Jeg nevnte i forrige blogg noen mulige årsaker til de høye temperatur-verdiene i havoverflaten og troposfæren denne sommeren. Av ytterligere faktorer som andre nylig har nevnt, er reduserte utslipp av SO2 fra skipsfarten (fordi et strengere regelverk nylig er innført), og at mindre støv fra landjorden har kommet opp i atmosfæren for å skygge for sollyset i år.

Satellittmålingene fra CERES-instrumentene på diverse satellitter har vist at jordas strålingsubalanse mot verdensrommet har vært stor gjennom de siste La Nina-årene, og viste også at «utluftingen» under den store El Ninjoen i 2015/2016 ble uvanlig raskt unnagjort før kloden igjen satte i gang med å lagre varme.

Kurven for varmemengden i verdenshavene (målt in-situ med ARGO-bøyene) ble nylig oppdatert for andre kvartal i år. Vi ser en solid økning fra samme periode i fjor: 

Kloden fortsetter å samle varme i verdenshavene. (Bilde: NOAA)

Noen lurer kanskje på om globalt havnivå også har fortsatt å klatre. Svaret er ja: 

Globalt havnivå nådde nye høyder i sommer. (Bilde: CNES/LEGOS/CLS).

Farvel til Newton og Einstein?

Moderne fysikk og kosmologi har et problem, nemlig at man må postulere eksistensen av enorme mengder mørk materie og mørk energi for å få observasjonene til å stemme med Einsteins forbedring av Newtons tyngdelov. Et stadig tilbakevendende spørsmål er om «behovet for» den mørke materien vil forsvinne dersom man finner noe feil med Newtons og Einsteins beskrivelse av tyngdekraften over svært store avstander

Nylig kom det en publikasjon som har studert bevegelsene til 26 000 dobbeltstjerner, observert fra ESAs romteleskop Gaia. Forfatteren konkluderer med utestemme i artikkelen at observasjonene ikke er forenlige med Newton/Einstein, og at vår forståelse av gravitasjonskraften derfor er mangelfull.

En meget frisk tittel på en vitenskapelig artikkel! (Bilde: Skjermdump fra arXiv).

De lærde strides om metodikken og konklusjonen der, så vi får avvente den videre utviklingen. På den ene side har jo Einstein legende-status, på den annen side er det alltid mest spennende når nye målinger ikke stemmer med rådende teorier. Uansett er det veldig bra at Gaia-teleskopet har kraftig forbedret astronomenes evne til å måle presis stjernebevegelse, og virkelig setter Einstein på knallhard prøve.

The Night They Drove Old Dixie Down

Jeg blir til stadighet minnet på at jeg ikke er noen ungfole lenger. Mick Jagger har blitt 80 år, og nylig vandret legendariske The Band’s gitarist og låtskriver Robbie Robertson dit gitarstrengene aldri ryker. For meg er og blir dobbeltalbumet «Bob Dylan & The Band: Before the Flood» fra 1974 tidenes beste live-album. Robertsons el-gitar løftet der «enkle» Dylan-viser som «Blowing in the Wind» og «Knocking on Heaven’s Door» til å bli rocke-klassikere.

Robbie Robertson, Bob Dylan og Levon Helm på scenen under 1974-turneen. (Bilde: Wikipedia)

Vel, nok mimring for i dag, vi ses igjen her på bloggen når offisielle tall for august foreligger. 

Powered by Labrador CMS