Nå kommer vel El Niño?
Det har vært tre år på rad med La Niña i Stillehavet, noe som har holdt igjen den globale temperaturen i atmosfæren. Men havet har samlet mye ekstra varme gjennom disse tre årene, og en CO2-dopet atmosfære er nå klar for nye rekordforsøk.
Tre La Niña på rad er ganske sjeldent, det er 22 år siden sist (fra høsten 1998 til våren 2001), og det var 25 år før der (1973-1976). Det var forresten en dobbel La Niña for 11 år siden. Så kanskje har dette noe med solflekksyklusen å gjøre, men det får vi komme tilbake til en annen gang, for den globale oppvarmingen ruller uansett videre.
Den europeiske Copernicus-klimatjenesten (der Norge er en viktig deltaker) meldte nylig at 2023 hadde den femte varmeste februar-måneden som er registrert for kloden vår siden målingene startet. Og japanske JMA meldte om den fjerde varmeste «vinteren» for global temperatur:
Men tilbake til Stillehavet: Det har vært noen vestavindsutbrudd der som skyfler varmt overflatevann østover, og Nino-indeksene er derfor på vei oppover. Modellkjøringene indikerer nå et overslag til El Niño i høst, selv om det nok er i tidligste laget å ta det for gitt. Men uansett vil vi nok få se at global temperatur kommer til å nærme seg rekordnivå denne våren og sommeren. Mars måned har allerede startet veldig varmt.
Dersom det virkelig kommer en ordentlig El Niño i høst, så kommer neste år - 2024 - til å knuse alle tidligere rekorder for global temperatur. Og selv om utøveren er dopet, så må nok verdensrekorden godkjennes.
En ting til, forresten: Noen av dere ble kanskje skremt forrige uke av den nylig oppdagete 50 meter store asteroiden 2023DW, som hadde en sannsynlighet på 1/700 for å kollidere med Jorda i 2046, da jeg ble intervjuet av NRK.
Estimatet for treff-sannsynligheten steg til 1/400 et par dager etterpå. Men enda flere observasjoner av asteroide 2023DW har nå redusert treff-sannsynligheten til 1/4500. Så det går nok bra denne gangen også.
Det var alt for denne gang. Vi ses igjen her på bloggen i april