Det ligger an til å bli kraftige kutt i det amerikanske værsatellittprogrammet.

Tøff tid på en varm klode

Det kommer mange nye signaler fra Trump-administrasjonen i Washington D.C. Både NASA og NOAA får kjeft når det gjelder nye amerikanske værsatellitter.  

Publisert

Hei igjen. 

Det er spennende tider, både i utenrikspolitikken, romfarten og i vitenskapens verden. Trump-administrasjonens meget raske reduksjon av antall ansatte i amerikanske departementer og etater, fører til at mange ting må gjøres på en ny måte over there

Foreløpig ser vi ikke alle konsekvensene.

NASA merker definitivt at det er en ny tid, men enda større endringer synes å komme hos NOAA, hvis vi skal tro på ryktene om det neste budsjett-forslaget som kommer fra Det hvite hus. Det har blitt antydet at romvær-avdelingen i NOAA kan bli tatt ut av organisasjonen og flyttet til et annet departement (trolig til Homeland Security). 

NOAA har hatt under planlegging en ny serie av store geostasjonære værsatellitter (GeoXO), men der setter Trump-administrasjonen nå foten ned, og ber NOAA om å finne vesentlig billigere løsninger for å framskaffe satellittmålinger som er «gode nok» for formålet. 

En viktig policy-endring synes også å være at NOAA skal kjøpe sine geostasjonære satellitter «i markedet», ikke kjøre noe langt og kostbart utviklingsløp sammen med NASA. Her er noen av signalene fra Det hvite hus når det gjelder nye geostasjonære værsatellitter: 

  • “The program shall be redesigned to fit budget constraints, not maximize new capabilities”
  • “While the expertise and knowledge of the NASA staff have offered significant benefits to the geostationary programs over their history, NASA’s reluctance to accept risk, to utilize fixed price contracts, and NASA’s high levels of overhead charges has made the continuation of the arrangement untenable”

NOAAs program for værsatellitter i lav polar bane synes foreløpig ikke å være i skuddlinjen.

Jeg sjekker jevnlig en del nettsteder ved amerikanske etater og universiteter for å se om det fortsatt leveres tidsserier med geofysiske data der. Mye ser fortsatt ut til å fungere, men det ser dessverre ikke bra ut når det gjelder min gamle NOAA-datakilde for varmemengden i havet.

Hvor er vannet nå?

På tyngdefeltmålingene for januar fra de to satellittene GRACE-FO, ser vi at tørken i det sentrale Amazonas-bassenget omsider er over. Vi ser også at det synes å være bra med vann for planter og dyr i Sahel-området i Afrika ved starten av 2025, og heller ikke på Afrikas Horn ser det ut til å være noe tørke nå:

Januar-målingen fra satellittene for avviket fra normalen i gravitasjonsfeltet, omregnet til vannstand. (Bilde: NASA-JPL).

Global temperatur

Global temperatur ved overflaten fortsetter å ligge nær 1,5 grader over før-industrielt nivå. Etter fire måneder kommer 2025 til å ligger på en andreplass, like bak 2024  - som hadde god dra-hjelp av El Ninjo - i statistikken fra EUs klimaovervåkningstjeneste Copernicus:

2025 henger overraskende godt med i kampen om å bli det varmeste året. (Bilde: C3S/ECMWF)

Fra 1,5 til 2,0 grader

Folk som leste bloggen min på den tiden da det var aktive debattfelter her på forskning.no, vil kanskje huske at jeg var skeptisk til at klimafokuset skiftet fra togradersmålet til et 1,5-gradersmål. Nå er det på tide å si «Hva sa jeg!». 

Det hadde vært mye smartere å fastholde et langsiktig mål om å stoppe den globale oppvarmingen på 2 grader, enn å tute folk ørene fulle med påstander om at verden går under ved 1,5 grad. 

Å skulle stoppe på 1,5 grader, var en målsetting som i praksis ikke var mulig å oppnå, da den ble lansert. Sånt er ikke lurt. 

Vel, kloden er raskt på vei videre opp mot 2 graders oppvarming, som er den øvre grensen i Paris-avtalen. Mye tyder nå på at det må aktiv klimafiksing («geo-engineering») til for å stoppe oppvarmingen på 2 grader. 

Det blir spennende å se hvilken av stormaktene som først kommer til å bevege seg policy-messig i den retningen.

Star Wars

Når det gjelder det annonserte amerikanske rom-våpenskjoldet «Golden Dome», så passerte man raskt den to måneders fristen som var satt for den første utredningen fra Pentagon. Men en rekke store amerikanske aerospace-firmaer posisjonerer seg nå for store oppdrag, og både Missile Defence Agency og U.S. Space Force innhenter nå synspunkter fra industrien når det gjelder tekniske muligheter, samt pris-estimater.  

Ellers må nevnes at amerikanske National Reconnaissance Office (NRO) har fått 200 nye (spion)satellitter i bane i løpet av de siste to årene! 

For lenge, lenge siden måtte spionsatellittene slippe ned filmkapsler, som ble fanget opp av fly..

Vi ses igjen her på bloggen i mai. 

Powered by Labrador CMS