Det ble global varmerekord i havoverflaten i august.

Verden er rekordvarm

Åh, det var godt å høre en ny låt fra Rolling Stones igjen (og ja, jeg har sett på videoen også). Strømregningen går i taket, for her må det spilles elektrisk gitar! Men spøk til side - i dag skal vi se nærmere på noen av de nyeste satellittmålingene, og vi lar Jagger & Richards lede oss gjennom drøftingen.

Gimme Shelter

Det har regnet friskt rundt i verden, og en viktig årsak til dette er selvsagt at både havoverflate og lufttemperatur har ligget rekordhøyt gjennom (den nordlige) sommeren – globalt sett. Her er figuren fra klimatjenesten i Copernicus:

 

Sommeren 2023 knuste alle tidligere noteringer for global temperatur ved overflaten. (Bilde: Copernicus/ECMWF).

Og her er temperatur-avviket for havoverflaten i august: 

Det var betydelig varmere enn normalt de fleste stedene på verdenshavene i august. Normalperioden er 1991-2020. (Bilde: Copernicus/ECMWF)

Satellittmålingene (UAH) av global temperatur i nedre troposfære knuste også den gamle august-rekorden, med hele 0,3 grader. Så det er samme budskapet både fra in-situ målinger, reanalyser, termiske satellittmålinger og mikrobølgemålinger: Verden er rekordvarm – dette er ingen feil på måleinstrumentet.

Hva som blir «den nye normalen» er ikke godt å si, for her vil det være en glidende normal hele veien opp til 2 grader’n, og så får vi håpe at det stopper der. Sikkert er det at vår stadig varmere verden vil stille økte krav til varsling i forkant av ekstremvær, og betydelig planlegging og anleggsarbeid for å sikre bosettinger og næringsarealer. At et gammelt båtnaust oversvømmes, er til å leve med. Verre er det når boliger, butikker, parkeringsplasser og elektriske anlegg opplever det samme.

I was born in a crossfire hurricane

Orkanen «Lee» ligger nå ute i Atlanterhavet, og har enda ikke bestemt seg for om den skal holde seg til sjøs, eller sette inn et stormangrep mot Boston, Maine eller Halifax. Langstidsvarselet fra ECMWF en uke i forkant gir et håp om at "Lee" ikke går på land:

Prognosen fra ECMWF for orkanen "Lee", beregnet en uke fram i tid. (Bilde: ECMWF).

Hvor lang varslingstid trenger folk, og når kan man føle seg sikker på prognosen? I tiårene framover kommer nok samfunnet til å forlange stadig mer av værvarslerne. Og myndighetene må stille seg spørsmålet om hva som er det svakeste leddet i kjeden: Observasjonene, modellene, regnekraften eller formidlingen? Mange nye værsatellitter er i hvert fall under bygging.   

You Start Me Up

Lesere som har fulgt denne bloggen gjennom et drøyt tiår, har sikkert fått med seg at mitt tips (estimat) på 1,3 – 1,4 grader for den transiente klimaresponsen (TCR) lå litt lavere enn de verdiene som IPCC har operert med (1,7 grader i IPCC6). Etter noen år med La Niña var jeg nå nesten i ferd med å skrive «Hva sa jeg?» her på bloggen, men de voldsomme temperatur-rekordene nå allerede i oppstarten av årets El Niño gjør at her må vi nok avvente litt. Dersom det er riktig at svovel-aerosoler fra skipsfarten har holdt igjen den globale oppvarmingen mer enn vi har trodd, så må mitt TCR-estimat skrus opp. Følg med videre.

Og noen vil sikkert også huske at dette med aerosol-pådrivet, var et av hovedspørsmålene i James Hansens artikler og bok. NASA bygget i sin tid også en satellitt ("Glory") for å besvare dette. Dessverre feilet oppskytningen av "Glory", og en etterfølger ble aldri bygget. Men vi finner nok ut av det etter hvert. 

En rask sjekk på Wikipedia viser forresten at James Hansen nå er 82 år, mens Mick Jagger nylig fylte 80. Spreke folk, altså. Både forskning og musikk er sikkert sunt.

You Can't Always Get What You Want

En gladmelding til slutt i dag: Iskappen i Antarktis (til venstre i bildet) har tatt et par års pause i nedsmeltingen:

Tyngdefeltsatellittene viser at Antarktis har lagt på seg litt de siste 2-3 årene, mens på Grønland fortsetter vekttapet. (Bilde: NASA).

Vi møtes igjen her på bloggen om noen uker! 

Powered by Labrador CMS