TILRETTELEGGING: Ulike former for tilrettelegging skal gjøre det mulig for en arbeidstaker med en funksjonsnedsettelse å utføre arbeidet sitt.

Dette er arbeidsgiver forpliktet til å gjøre

Diskrinimeringslovverket gir arbeidstakere med funksjonsnedsettelser rett til tilrettelegging.

Publisert

Om Tidsklemma - en blogg om liv, arbeid og juss

Det nye, digitale, arbeidslivet gjør at vi kan utføre arbeidsoppgaver fra nær sagt hvor som helst, når som helst. Men hva innebærer denne fleksibiliteten for arbeidslivet – og hvilke konsekvenser har den for privat- og familielivet? 

 

Tradisjonelt har det eksistert klare skiller mellom den rettslige reguleringen av arbeidsliv og familieliv. I arbeidslivet er arbeidsgiver ansvarlig for arbeidsmiljøet, mens i hjemmet er det en selv som må sørge for sikkerheten. I den avtalte arbeidstiden har arbeidstaker plikt til å være til disposisjon for arbeidsgiver, utenfor avtalt arbeidstid trenger hun ikke være tilgjengelig. 

 

Forskningsprosjektet LaW-BALANCE ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen tar for seg hva skjer med plikter og rettigheter når arbeidsliv og privatliv går over i hverandre. På denne bloggen kommer vi til å skrive om initiativer fra EU, norske myndigheter, arbeidsgivere, fagforeninger og andre for å finne en balanse mellom arbeidslivets plikter og privatlivets utfordringer. 

En god balanse mellom arbeid og fritid er viktig for alle arbeidstakere, men særlig viktig for arbeidstakere med funksjonsnedsettelse. I tillegg til å balansere arbeid og privatliv, må nemlig denne arbeidstakergruppen også håndtere problemer relatert til funksjonsnedsettelsen. 

Dette kan omfatte dialog med offentlige myndigheter for å få nødvendig støtte på jobb eller hjemme, oppfølging og behandling for helsetilstanden, samt å leve med eventuelle begrensninger funksjonsnedsettelsen medfører, slik som fatigue eller smerter. 

Å oppnå en god balanse mellom arbeid og fritid må derfor også gi tilstrekkelig tid og energi til å håndtere de dimensjonene i livene deres som er relatert til funksjonsnedsettelsen.

Diskrimineringslovgivning er svært viktig for målet om å oppnå en god balanse mellom arbeid og fritid. FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, samt den norske likestillings- og diskrimineringsloven, forbyr diskriminering på grunn av funksjonsnedsettelse. Uberettiget nektelse av rimelig tilrettelegging anses som en form for diskriminering.

Uberettiget nektelse av rimelig tilrettelegging anses som en form for diskriminering.

I tillegg etablerer også EU-lovgivningen en forpliktelse til å gi rimelige tilpasninger i arbeidslivet. Dette er hjemlet i artikkel 5 i Rammedirektivet om likebehandling i arbeidslivet (2000/78). Direktivet gir noe veiledning om hvilke rimelige tilretteleggingstiltak som kan kreves, og omtaler blant annet tilpasning av lokaler og utstyr, arbeidstidsmønstre, oppgavefordeling, opplæring og integreringsressurser. 

I sin tolkning av direktivet har EU-domstolen anerkjent at rimelige tilpasninger kan ta form av organisatoriske tiltak, materielle tiltak og personlig assistanse. Direktivet er ikke en del av EØS-avtalen, men Norge valgte likevel å implementere det i norsk rett og ifølge Høyesterett må rettspraksis fra EU-domstolen som gjelder dette direktivet også tas hensyn ved tolkning av norsk rett.

Eksempler på rimelige tilpasninger

En reduksjon i arbeidstiden var det første tiltaket som eksplisitt ble anerkjent som en form for rimelig tilrettelegging i EU-domstolens rettspraksis. I de forente sakene C-335/11 og C-337/11 fastslo EU-domstolen at en reduksjon i arbeidstiden kunne betraktes som en tilrettelegging i et tilfelle der redusert arbeidstid gjorde det mulig for arbeidstakeren å fortsette sysselsettingen.

Senere ble også omfordeling av oppgaver anerkjent som en mulig tilrettelegging ( C-397/18). En fabrikkarbeider hadde fått fordeler sammenliknet med andre arbeidere ved ved at hun ble tildelt oppgaver som utsatte henne for færre helsefarer. Hun opplevde likevel problemer og i forbindelse med en nedbemanningsprosess ble hun oppsagt på grunn av lav produktivitet, dårlige multitasking-ferdigheter og fravær. 

EU-domstolen bemerket i sin dom at det var opp til de nasjonale domstolene å avgjøre om justeringene var tilstrekkelige til å bli betraktet som rimelig tilrettelegging. Men dommen antyder at det å tildele en arbeidstaker med en funksjonsnedsettelse oppgaver som er mindre helseskadelige, og å gi prioritet fremfor andre arbeidstakere ved tildeling av slike oppgaver, er en form for rimelig tilrettelegging.

I en avgjørelse fant EU-domstolen også at forpliktelsen til rimelig tilrettelegging strakte seg så langt som til å tilby en arbeidstaker en helt ny stilling hvis denne, som et resultat av funksjonsnedsettelsen, blir ute av stand til å utføre arbeidet som de opprinnelig ble ansatt for å gjøre ( C-485/20). 

Plikten omfattet i dette tilfellet en arbeidstaker i en opplæringsstilling. Imidlertid bemerket retten at denne formen for tilrettelegging bare ville være aktuell der det var minst én ledig stilling som arbeidstakeren var i stand til å fylle.

I to avgjørelser som involverte personer med sensoriske funksjonsnedsettelser har EU-domstolen videre anerkjent at bruk av hjelpemidler kan være en form for rimelig tilrettelegging. I en sak som gjaldt en fengselsvakt med hørselshemming, anerkjente retten at det å tillate en arbeidstaker å bruke et høreapparat, slik at de var i stand til å utføre oppgavene sine, var en form for rimelig tilrettelegging ( C-795/19). 

På samme måte fastslo retten at det å gi en blind person mulighet til å bruke medisinsk-teknisk utstyr når hun gjorde jobben sin, kunne være en form for rimelig tilrettelegging (C-824/19).

EU-domstolen har også anerkjent en ytterligere form for rimelig tilrettelegging da den refererte til personlig assistanse, samt materielle og organisatoriske tiltak (C-824/19).

Balanse mellom arbeid og fritid

For mange personer med funksjonsnedsettelse er deltakelse i arbeidslivet bare mulig hvis de får rimelig tilrettelegging. I den mest grunnleggende forstand er tilrettelegging nødvendig for å bringe ‘arbeid’ inn i ‘arbeid-liv-balanse’-ligningen. Noen tilpasninger, som en reduksjon i arbeidstiden, gjør at en arbeidstaker kan investere mer tid og energi i fritid og privatlivet.

For mange personer med funksjonsnedsettelse er deltakelse i arbeidslivet bare mulig hvis de får rimelig tilrettelegging.

Imidlertid er alle de nevnte tilpasningene ment å gjøre det mulig for en arbeidstaker med en funksjonsnedsettelse å utføre arbeidet sitt i samme omfang, og like godt, som arbeidstakere uten funksjonsnedsettelse. 

Tilpasningene bør derfor fjerne behovet for at arbeidstakere med funksjonsnedsettelse skal bruke ekstra tid og innsats, sammenlignet med andre arbeidstakere, for å utføre arbeidet sitt. Dette i seg selv bidrar til å gi arbeidstakere en bedre balanse mellom arbeid og fritid.

 ***

Lisa Waddington er professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Maastricht, og deltar i forskningsprosjektet LaW-BALANCE ved Universitetet i Bergen. Denne bloggen er delvis basert på forskning utført i forbindelse med rapporten Court practices regarding disability discrimination, including reasonable accommodation, at EU and Member State level, and in light of the UN CRPD, European Commission, 2023.

Powered by Labrador CMS