Det er ikke funnet bevis for at mykere leddbånd og bindevev er den direkte årsaken til bekkenleddsmerter.

Løsner bekkenleddene i svangerskapet?

Det er etter hvert en bred faglig enighet om at smerter i bekkenleddene i svangerskapet bør omtales som bekkenleddsmerter og ikke bekkenløsning

Halvparten av alle gravide opplever varierende grad av smerter i rygg og bekkenledd i løpet av svangerskapet. For noen er smertene milde og forbigående, men mange kvinner har betydelige smerter, stor grad av funksjonsnedsettelse og redusert livskvalitet i svangerskapet. I tillegg er bekkenleddsmerter en av de vanligste årsakene til sykmelding i svangerskapet gravide.

Svangerskapsrelaterte bekkenleddsmerter er ikke et nytt fenomen og tilstanden ble beskrevet av Hippokrates allerede 400 år f.Kr. I mange år trodde man at disse smertene oppstod fordi bekkenet ble løsere på grunn av økt produksjon av hormonet relaksin. Men alle gravide opplever at bekkenleddene blir mer fleksible i svangerskapet og dette er en normal fysiologisk tilstand som forbereder kroppen til fødsel.

Tanken på at bekkenet er løst og ustabilt kan gi frykt for å bevege seg og redsel for smerter.

Det er likevel ikke funnet bevis for at mykere leddbånd og bindevev er den direkte årsaken til bekkenleddsmerter. På bakgrunn av dette er det nå en bred faglig enighet om ikke å bruke diagnosen bekkenløsning. Begrepet bekkenløsning impliserer at bekkenet er løst og ustabilt, noe som gir en uheldig assosiasjon hos kvinner med bekkenleddsmerter.

Noceboeffekten som årsak til forverring

Trude er 28 år og 22 uker gravid med sitt første barn. Hun har en travel kontorjobb og er glad i å trene på fritiden. Etter en spesielt hektisk periode med mye overtid på jobben og oppussing hjemme får hun akutt vondt i bekkenet idet hun skal ta klær ut av vaskemaskinen. Om natten har hun vondt når hun skal skifte stilling og det er vanskelig å sove. Dagen etter klarer hun ikke å sitte lenge på jobb uten å måtte reise seg for å bevege seg. Det gjør vondt i bekkenet og det stråler til baksiden av lårene. Trude oppsøker helsepersonell som lytter til hva hun forteller, men ganske raskt konkluderer med at hun har fått "bekkenløsning". Trude får 100 % sykmelding og beskjed om å roe ned og ta hensyn til smertene.

Dette er et tenkt eksempel, men ikke en uvanlig presentasjon i klinikken. Og selv om det kanskje er riktig at Trude har behov for sykmelding og trenger å roe ned, kan man også forestille seg at det å få en bekkenløsningsdiagnose gjør at hun får en forventning om at smertene ikke kommer til å forsvinne før hun har født.

Tanken på at bekkenet er løst og ustabilt kan gi frykt for å bevege seg og redsel for smerter. De negative forventningene knyttet til bekkenløsningsdiagnosen kan gi en uønsket noceboeffekt. Noceboeffekten er placeboeffektens onde tvilling. For mens placeboeffekten gir positive effekter på bakgrunn av en positiv forventning, gjør noceboeffekten det motsatte. Dersom den erfaringsbaserte forventningen er smerter og dårlig prognose kan dette bidra til økt smerte og et mer alvorlig forløp.

Hvorfor får noen bekkenleddsmerter og andre ikke?

Bekkenet er en stabil ring med lite bevegelse, også i svangerskapet. Hvorfor noen får bekkenleddsmerter i svangerskapet og andre ikke, vet vi dessverre ikke nok om per i dag. Men mest sannsynlig er det multifaktorielt, det vil si at det er mange forskjellige årsaker til smertene.

Risikofaktorer som kan ha betydning for å utvikle bekkenleddsmerter er tidligere rygg- og bekkenleddsmerter, flere fødsler, fysisk krevende arbeid, lite fysisk aktivitet før svangerskapet samt angst og depresjon.

Hva kan du gjøre dersom du er gravid og har vondt i bekkenet?

Ta kontakt med en autorisert behandler, f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuell terapeut som har kompetanse på bekkenleddsmerter. Vær sikker på at du blir lyttet til og tatt på alvor. Mange gravide blir smertefri etter en episode med vondt i bekkenet, mens andre opplever å ha bekkenleddsmerter resten av svangerskapet.

Riktig undersøkelse, råd og veiledning kan bidra til mindre smerter og bedre funksjon. Det er ikke funnet klar evidens for at manipulasjon eller mobilisering hjelper for bekkenleddsmerter i svangerskapet, men anbefalingen fra de Europeiske retningslinjene er at det kan forsøkes i et begrenset omfang for å undersøke om det kan gi symptomlindring.

Du kan lese mer om svangerskapsrelaterte bekkenleddsmerter og noceboeffekten på Bevegelsesløftet - Formidling av muskelskjeletthelse (bevegelsesloftet.no)

Referanser:

  1. Vleeming, A., et al., European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain. Eur Spine J, 2008. 17(6): p. 794-819.
  2. Kanakaris, N.K., C.S. Roberts, and P.V. Giannoudis, Pregnancy-related pelvic girdle pain: an update. BMC Med, 2011. 9: p. 15.P
  3. Dehghan, F., et al., The effect of relaxin on the musculoskeletal system. Scand J Med Sci Sports, 2014. 24(4): p. e220-9.
  4. Hansen, A., et al., Relaxin is not related to symptom-giving pelvic girdle relaxation in pregnant women. Acta Obstet Gynecol Scand, 1996. 75(3): p. 245-9.
  5. Jacobsen, N.H.A., Placebo/nocebo. Nor Tannlegeforen TId., 2015. 125: 32-8.
  6. Wuytack, F., C. Begley, and D. Daly, Risk factors for pregnancy-related pelvic girdle pain: a scoping review. BMC Pregnancy Childbirth, 2020. 20(1): p. 739.
Powered by Labrador CMS