Tankene du har kan påvirke smerte i kroppen.

Du kan påvirke opplevelsen av smerte

Kan hjernen påvirke smerter? Her får du noen tips til å forstå mekanismene som er i spill, og hvordan du kan få det bedre.

Hva er smerte?

Smerte er en personlig opplevelse som er påvirket av biologiske, psykiske og sosiale faktorer (1). Smerte får deg til å reagere, enten det er å komme deg vekk fra en fare, eller ved å bli oppmerksom på at du har sittet i samme stilling foran pc-en i timevis. Smerte er derfor viktig for å beskytte oss mot skade og sykdom. For enkelte kan en smertetilstand dessverre bli langvarig og føre til betydelig redusert livskvalitet.

Nocebo

Nocebo

Nocebo er det omvendte av placebo (2).

De fleste har hørt om placeboeffekten. Mekanismen hvor folk blir bedre fordi de tror at behandlingen fungerer. Nocebo er et mindre kjent begrep, og er det omvendte av placebo (2). Nocebo går ut på at man blir dårligere, fordi man tror man kommer til å bli det, og at man får mer vondt, hvis man tror at noe skal gjøre vondt. 

I en studie har man har gitt pasienter sukkerpiller og fortalt at de gir bivirkninger. Samtlige pasienter fikk da plager tilsvarende det de var blitt fortalt var bivirkninger (3). Forskning viser at det å tenke på noe er nok til å sette i gang biologiske prosesser, og det kan aktivere deler av hjernen som blant annet styrer opplevelsen av smerte (4).

Tankenes kraft

Det er ofte undervurdert hvor stor påvirkning tankene har på fysiske plager og smerte. Hjernen din tolker smertesignaler og er ansvarlig for at du opplever smerte og skjønner at noe er galt (5). 

Smerte er der for å beskytte deg, og den varsler deg om noe hjernen tror er farlig. Det vil si at selv om det ikke eksisterer et faktisk problem i kroppen din, så vil hjernen fortsatt advare deg og sende smertesignaler, dersom den tror fare er til stede. Det fungerer på samme måte dersom du har en skade, men ikke oppfatter skaden som farlig. Da vil smerten være svakere, fordi kroppen ikke ser poenget med å slå alarm. 

Det vil si at jo mer du tenker på at du har vondt, jo mer vil kroppen tro at noe er farlig, og jo vondere vil du få. Det kan føre til at du unngår å gjøre ting som kroppen hadde hatt godt av, og på den måten gjøre vondt verre.

Stresshormoner

Negative tanker gir en økning av hormonene kortisol og adrenalin (6). Dette er stresshormoner som aktiveres når en situasjon oppfattes som truende. Disse hormonene får musklene til å stramme seg, pulsen til å øke, og man puster fortere. Økt anspenthet gir økt smerte. Det å fokusere mye på smerten og analysere den, vil gjøre at hjernen gir mer oppmerksomhet til smerten, og mindre oppmerksomhet til hyggelige ting i livet. Slik kan smerte bli altoppslukende.

Lykkehormoner

Lykkehormoner

Hormonene oksytocin og endorfin er kjent for å dempe smerte (7,8).

Når du tenker positivt derimot, vil du føle deg tryggere og lettere til sinns. Dette i seg selv er med på å produsere hormoner som virker smertestillende. Spesielt oksytocin og endorfiner er kjent for å dempe smerte (7,8). Disse hormonene produseres blant annet når du er sammen med de du er glad i og når du ler. 

Produksjon av dopamin og serotonin er også viktige hormoner for å føle seg bedre. Ved å gjøre ting du synes er gøy, være i aktivitet, være ute, se en morsom film, eller spise noe godt kan du øke disse hormonene (9). Dersom du produserer mer av de gode hormonene, vil det være mindre stresshormoner i kroppen, og du vil sannsynligvis ha mindre vondt.

Det positive

Det er mye du selv kan gjøre for å ha mindre smerter, og det ikke skal så mye til. Det hjelper å forstå hensikten med smerte, og hvordan du kan påvirke . Det hjelper å vite at smerten du har ikke er farlig. I tillegg kan du være bevisst på hva som gjør at kroppen produserer gode hormoner. En tur ut i sola, en klem til en du er glad i og å gjøre noe morsomt kan gjøre at du opplever mindre smerter. Så det ligger nok noe bak uttrykket «en god latter forlenger livet».

Om forfatteren:

Mie Philippa Vestli er utdannet ved McTimoney College of Chiropractic utenfor Oxford i Storbritannia. Hun er den første nordmannen som er uteksaminert der. Hun jobber ved Blindleia Kiropraktikk i Lillesand og er medlem av Norsk Kiropraktorforening.

Kilder

1.International Association for the Study of Pain. IASP Announces Revised Definition of Pain. [Internet] 2020. [Cited 07.03.2023]; Available from: IASP Announces Revised Definition of Pain - International Association for the Study of Pain (IASP) (iasp-pain.org).

2. Blasini M, Colloca L, Corsi N, Klinger, R. Nocebo and pain: an overview of the psychoneurobiological mechanisms. Pain Rep. 2017 Mar; 2(2): e585.

3. Gollub RL, Kong J. Placebo Analgesia, Nocebo Hyperalgesia, and Acupuncture. Placebo and Pain. 2013. Pages 115-126.

4. Campbell CM, Edwards RR. Mind-body interactions in pain: the neurophysiology of anxious and catastrophic pain-related thoughts. Transl Res. 2009 Mar; 153(3): 97–101.

5.Butler DS, Moseley GL. Explain Pain. 2nd ed. Adelaide: Noigroup Publications; 2013.

6. Larkin T, Thomas SJ. Cognitive Distortions in Relation to Plasma Cortisol and Oxytocin Levels in Major Depression Disorder. Front Psychiatry. 2019; 10: 971.

7.Goodin BR, Ness RJ, Robbins MT. Oxytocin- A Multifunctional Analgesic for Chronic Deep Tissue Pain. Curr Pharm Des. 2015; 21(7): 906-913.

8.Smith G, Sprouse-Blum AS, Sugai D, Parsa FD. Understanding Endorphins and Their Importance in Pain Management. Hawaii Med J. 2010 Mar;69(3) 70-71.

9.Young SN. How to increase serotonin in the human brain without drugs. J Psychiatry Neurosci. 2007 Nov; 32(6): 394-399.

 

Powered by Labrador CMS