(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Hva er den beste behandlingen av nakkesmerter?

Anbefalingene er basert på nylige utarbeidede retningslinjer

Folkehelseinstituttet rapporterte i 2016 at langvarig nakkesmerte, altså smerte som varer lenger enn tre måneder, er blant hovedårsakene til nedsatt helse hos befolkningen.

Ettersom problemet er så vanlig, er det også koblet til store samfunnskostnader. Omfanget av nakkesmerter har dessuten økt regelmessig de siste årene. Kortfattet kan man si at slike problemer «rammer flest og koster mest».

Komplisert, men ufarlig tilstand

Hos personer med langvarig nakkesmerte finner man ofte ikke noen identifiserbar sykdom eller skade som kan behandles. Røntgen, CT, MR, blodprøver eller andre medisinske tester gir ingen gode svar. Derimot ser man ofte depresjon, angst, tretthet og bekymring. Dette gjør nakkesmerte utfordrende å behandle.

Alt tyder på at langvarige nakkesmerter er noe man ikke blir helt kvitt. MEN, man kan lindre og lære å mestre smertene.

Utredning og eget ansvar

En tydelig behandlingsplan starter med en grundig undersøkelse. Det er viktig informere om, og ufarliggjøre tilstanden. Mestring av smertene og ansvar for egen framgang er nødvendig for å håndtere nakkesmertene på best mulig måte.

Behandling

Det finnes mange forskjellige behandlingsalternativer, og de fleste retningslinjene anbefaler såkalt multimodal behandling (forskjellige behandlingsmetoder) bestående av trening og manuell behandling.

For langvarig nakkesmerte med nedsatt bevegelse:

Manuell behandling av nakke og/eller brystrygg sammen med varierte treningsøvelser for nakke, skulder og rygg. Treningsøvelsene bør baseres på tøying, styrketrening, utholdenhetstrening og/eller kondisjonstrening.

Nålebehandling (dry needling), laser og traksjonsbehandling av nakke kan også prøves.

Generelle utholdenhetsøvelser for musklene i nakkeområdet, samt aktivitet og råd som adresserer personens tanker rundt tilstanden, kan også være behjelpelig.

For langvarig nakkesmerte med nedsatt koordinasjon:

Råd og veiledning med fokus på trygghet, oppmuntring, prognose og smertemestring.

Manuell behandling og TENS (smertelindrende elektrisk stimulering) i kombinasjon med treningsprogram som inkluderer styrketrening av nakke og brystrygg samt trening av utholdenhet, fleksibilitet og koordinasjon ved bruk av prinsipper fra kognitiv adferdsterapi.

For langvarig nakkesmerte og hodepine:

Manuell behandling av nakke eller brystrygg, kombinert med styrketrening, tøying, og utholdenhetstrening av nakke og skuldre kan hjelpe.

For langvarig nakkesmerte med utstrålende smerte til armen:

Her bør man prøve strekkbehandling (traksjon), kombinert med andre tiltak som tøying og styrketrening, pluss manuell behandling av nakke og brystrygg.

Det er også viktig å oppmuntre til trening og deltagelse i arbeidsaktiviteter.

Vi vil minne om at dette er retningslinjer. Behandlingstyper og behandlingsplan bør tilpasses etter pasientens behov, der god komminikasjon og et godt forhold til sin terapeut er viktig for å oppnå forbedring av tilstanden.

Du kan lese mer om retningslinjer for behandling av nakkesmerter på Bevegelsesløftet - Formidling av muskelskjeletthelse (bevegelsesloftet.no)

Om forfatteren:

Kiropraktor Anders Galaasen Bakken er stipendiat ved Karolinska Institutet, Intervention & Implementation Research for Worker Health, Institute of Environmental Medicine. Ph.D.-prosjektet har tittelen “The effect of spinal manipulative therapy on heart rate variability and pain”.

Anders er utdannet ved Anglo-European College of Chiropractic i 2015. Ved siden av stillingen som stipendiat jobber han også klinisk i en kommunal rehabiliteringsklinikk i Stockholm. Medlem av Norsk Kiropraktorforening siden 2015.

Powered by Labrador CMS