Uprossessert og naturlig mat

Kan det du spiser, lindre smerte?

Ultraprosessert mat som inneholder mye sukker, transfett og raffinerte karbohydrater, kan øke inflammasjon i kroppen og bidra til utvikling og forverring av langvarig smerte.

Langvarig smerte er smerter som varer i 3 måneder eller lenger. Det er en vanlig og kompleks tilstand som påvirker millioner mennesker over hele verden. 

Smertene påvirker livskvaliteten i stor grad og henger sammen med ulike faktorer, for eksempel skade eller sykdom. Langvarig inflammasjon er en lavgradig, vedvarende inflammasjon som kan bidra til utvikling og forverring av langvarig smerte. Inflammasjon er en naturlig del av immunforsvaret som kroppens beskyttende reaksjon på skade eller sykdom, og er viktig for bedring. 

Vanligvis er normal inflammasjon kortvarig og selvbegrensende. Men en langvarig eksponering for triggere, som ultraprosessert mat, manglende fysisk aktivitet og stress, kan føre til at immunsystemet blir overaktivt og skape lave nivåer av inflammasjon i kroppen, også ved fravær av skade eller sykdom. 

Dette henger sammen med langvarig smerte og ulike sykdomstilstander. Et antiinflammatorisk kosthold og livsstil er en måte å håndtere og lindre inflammasjon og langvarige smerter i kroppen på [1,2,].

De fem blå sonene Steder i verden hvor mennesker lever lenger og er generelt friskere: Okinawa i Japan, Sardinia i Italia, Nicoya på Costa Rica, Ikaria i Hellas og Loma Linda i California, USA

Stromsnes et al. (3)

De fem blå sonene

Sammenhengen mellom kost og helse har fått økende oppmerksomhet i forskningen. Det har blitt gjennomført en del forskning på de fem blå sonene i verden, der man finner en kobling mellom en sunn alderdom og blant annet et antiinflammatorisk kosthold hvor en stor del av kosten er plantebasert [3]. 

Typisk vestlig kost består av ultraprosessert mat som er høy i tilsatt sukker, transfett og raffinerte karbohydrater. Dette kan øke inflammasjon i kroppen, og over lang tid kan slik kost resultere i diverse sykdommer som blant annet diabetes, hjertesykdom, autoimmune sykdommer og kreft [2,3].

Hvordan fungerer det?

En av de primære mekanismene bak effekten av en antiinflammatorisk kost er dens evne til å minske produksjonen av proinflammatoriske cytokiner. Dette er signalmolekyler involvert i inflammasjon. Antioksidanter, som finnes i visse matvarer, som frukt og grønnsaker, kan hjelpe til med å nøytralisere frie radikaler, som er molekyler som også kan forårsake inflammasjon i kroppen. [3,4]

Hva inneholder en antiinflammatorisk kost?

Et antiinflammatorisk kosthold består av uprossessert og naturlig mat. Frukt og grønnsaker er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter, inklusive vitamin C, vitamin E, betakaroten og flavonoider. Disse beskytter kroppen mot inflammasjon gjennom å rense bort frie radikaler og minske oksidativt stress, samt hemme produksjonen av proinflammatoriske cytokiner[4].

Om bloggen

Mange opplever smerter i muskler og ledd. Rygg- og nakkeplager rammer flest og koster mest i det norske samfunnet. Likevel er muskel- og leddhelse et underprioritert forskningsområde.

I denne bloggen formidler og diskuterer forskere og klinikere (ny) forskning som kan bidra til å hjelpe de som plages av, samt å øke forståelsen av, muskel- og leddplager.

Bloggen drives av forskere i nettverket Et liv i bevegelse – Norsk kiropraktorforenings forskningsstiftelse: Et Liv i Bevegelse (elibforskning.no)

Kontakt: blogg@elibforskning.no

Bær, som jordbær, bringebær og blåbær, er særlig rike på polyfenoler, en type antioksidant. Et daglig inntak av fem porsjoner frukt og grønnsaker er derfor anbefalt. Fett som finnes i nøtter, frø og avokado, har vist seg å minske inflammasjon og fremme overgripende helse. Dessuten er fet fisk, som laks, makrell og sardiner, rike på omega-3-fettsyrer, som har en effekt på inflammasjon og smertelindring. 

En studie undersøkte effekten av tilskudd av omega-3-fettsyrer på inflammatoriske biomarkører på smerte hos pasienter med endometriose. Resultatene viste at tilskuddet førte til en signifikant bedring i opplevd smerte og inflammatoriske biomarkører hos disse kvinnene [5].

En kombinasjon av strategier er nødvendig for å redusere smerte

En antiinflammatorisk kost kan være en strategi for å minske inflammasjon i kroppen og lindre kronisk smerte. Det er allikevel viktig å notere at hver persons opplevelse av smerte er unik, og det finnes ingen universell løsning for alle. En kombinasjon av strategier kan være nødvendig. 

Regelmessig mosjon, teknikker for stressmestring, nok søvn og andre livsstilsforandringer for å forbedre den generelle helsen kan hjelpe individer til å ta kontroll over langvarig smerte og forbedre livskvaliteten. Forholdet mellom kost og kronisk smerte er komplekst og mutlifaktorielt, og mer forskning behøves for å forstå koblingen mellom de to.

Om forfatteren:

Kiropraktor Linnea Bard har en mastergrad fra Welsh  Institute of Chiropractic, University of South Wales. Hun arbeider til daglig ved Nilsen Scheel Kiropraktikksenter i Haugesund. Medlem av Norsk Kiropraktorforening. 

Referanser

[1] Sears B, Saha AK. Dietary Control of Inflammasjon and Resolution. Front Nutr. 2021 Aug 10;8:709435. doi: 10.3389/fnut.2021.709435. PMID: 34447777; PMCID: PMC8382877.

[2] Dragan S, Șerban MC, Damian G, Buleu F, Valcovici M, Christodorescu R. Dietary Paterns and Interventions to Alleviate Chronic Pain. Nutrients. 2020 Aug 19;12(9):2510. doi: 10.3390/nu12092510. PMID: 32825189; PMCID: PMC7551034.

[3] Stromsnes K, Correas AG, Lehmann J, Gambini J, Olaso-Gonzalez G. Anti-Inflammatory Properties of Diet: Role in Healthy Aging. Biomedicines. 2021 Jul 30;9(8):922. doi: 10.3390/biomedicines9080922. PMID: 34440125; PMCID: PMC8389628.

[4] Rondanelli, M., Faliva, M., Miccono, A., Naso, M., Nicheti, M., Riva, A., Perna, S. (2018). Food pyramid for subjects with chronic pain: Foods and dietary constituents as anti-inflammatory and antioxidant agents. Nutrition Research Reviews, 31(1), 131-151. doi:10.1017/S0954422417000270.

[5] Rathnayake, K. M., Weech, M., Jackson, K. G., Lovegrove, J. A., & Barber, T. M. (2018). The effect of ω-3 polyunsaturated faty acid supplementation on inflammatory biomarkers and pain in patients with endometriosis: a randomized, placebo-controlled trial. Nutrients, 10(10), 1-14.

Powered by Labrador CMS