Styrketrening kan forebygge plager relatert til hypermobile ledd.

Kan styrketrening hjelpe for overbevegelige ledd?

Har du merket at leddene dine er mer bevegelige enn andres? Det finnes ingen dokumentert behandling mot dette, men forskning viser at styrketrening kan være med på å gjøre leddene dine mer stabile.

Hva er overbevegelighet?

Det at leddene dine er overbevegelige, eller hypermobile, betyr at de bøyes og strekkes mer enn det som er normalt. Det finnes mange med hypermobilitet som er symptomfrie, men det finnes også de som har symptomer knyttet til hypermobiliteten. 

To av typene som er mest omtalt, og som du kanskje har hørt om før er, Hypermobil Ehlers-Danlos Syndrome (hEDS) og Hypermobility Spectrum Disorder (HSD) (hypermobilitetssyndrom på norsk), og er genetiske lidelser (1-4). Studier fra Sverige, Wales og Storbritannia antyder at syv til ti av 5000 i befolkningen har hEDS/HSD. 

Dette har de funnet ved å se gjennom pasientregistre hvor de kan finne pasienter som er registrert med diagnosen hEDS/HSD (1). De fleste er ikke plaget av symptomer, og blir da ikke registrert, så forekomsten av hEDS/HSD er derfor ukjent.

Hvordan diagnostisere hypermobilitetssyndrom og hypermobil Ehler-Danlos syndrom?

Det er, per i dag, ingen klar enighet om hvilke kriterier som brukes for å diagnostisere HSD og hESD. Diagnosen blir derfor vurdert ut fra pasientens symptomer og klinisk undersøkelse. Det finnes heller ikke blodprøver eller billeddiagnostikk som kan brukes når en skal diagnostisere HSD og hESD.

Beighton score brukes i diagnostisering av hypermobilitet.

Beighton Score er en test som ofte blir brukt i forbindelse med diagnostisering av pasienter med hypermobilitet (1,2). Den er basert på et poengsystem fra 0-9, og er poengsummen din 4 eller høyere, betegnes du som hypermobil (2). Likevel er det mer testing som må til for at diagnosen skal være helt sikker.

Dersom du for eksempel ikke klarer å ta håndflatene i bakken, betyr ikke dette at du ikke er hypermobil. Det kan tvert imot bety at du er hypermobil. Dette er fordi musklene strammer seg når de prøver å stabilisere ryggen. Med alderen stivner vi også mer til, så avhengig av hvor gammel du er, vil det være ulike utfall på testene (2).

Om bloggen

Mange opplever smerter i muskler og ledd. Rygg- og nakkeplager rammer flest og koster mest i det norske samfunnet. Likevel er muskel- og leddhelse et underprioritert forskningsområde.

I denne bloggen formidler og diskuterer forskere og klinikere (ny) forskning som kan bidra til å hjelpe de som plages av, samt å øke forståelsen av, muskel- og leddplager.

Bloggen drives av forskere i nettverket Et liv i bevegelse – Norsk kiropraktorforenings forskningsstiftelse: Et Liv i Bevegelse (elibforskning.no)

Kontakt: blogg@elibforskning.no

Pasienter som diagnostiseres med hypermobilitet har ofte flere andre symptomer, f.eks. kronisk smerte, mageplager, utmattelse, angst, økt sjanse for brokk og prolaps i bekkenregionen, samt økt sjanse for arrdannelse på grunn av hyperelastisitet og skjørhet i huden (1,3). Mistenker du at du har HSD eller hEDS, kan du oppsøke fastlege som kan undersøke nærmere.

Hva er behandlingen for hypermobilitet?

Behandling består av å forebygge leddskader og generelt å forstå hva diagnosen innebærer, og hvordan du kan leve best mulig med diagnosen (1). Det er viktig når man har hESD/HSD at musklene fungerer optimalt for å oppnå god stabilitet rundt leddene Forskning viser at fysisk aktivitet, ergoterapi og kognitiv atferdsterapi har en positiv effekt på symptomer, i tillegg til forbedret fysisk funksjon og selvfølelse (1). 

En studie viste at pasienter som gjennomførte et multidisiplinært rehabiliteringsprogram som inkluderte styrketrening, fikk betydelig bedre utholdenhet i ulike muskelgrupper, samt forbedret koordinasjon og balanse (3).

Hvilken type styrketrening er best for mennesker med hypermobile ledd?

Selv om styrketrening er med på å stabilisere overbevegelige ledd, er det stilt spørsmål om et lavt eller høyt belastende styrkeprogram er best for hypermobile skuldre (5). Liaghat et al. (2021) rapporterte at pasienter med HSD og skulderproblemer fikk bedre funksjon og mindre smerte etter å ha utført et høyt belastende styrkeprogram sammenlignet med pasienter som fikk et lavt belastende styrkeprogram (5). Fremdeles trengs det flere studier som undersøker hvilken type styrketrening som gir best effekt for de som har hypermobile ledd.

Kan styrketrening hjelpe for overbevegelige ledd?

Det korte svaret på det er JA. Det er viktig å stole på seg selv. Har du hypermobile ledd er det viktig å trene i ditt eget tempo. Ofte blir mennesker med hypermobile ledd fortere slitne enn personer uten hypermobilitet. Prøv gjerne styrketrening tre ganger i uka, men hør på kroppen. Kvalitet på treningen er viktigere enn kvantitet.

 

Om forfatteren:

Monica Trones er utdannet kiropraktor ved Anglo European College of Chiropractic University College (AECC UC) i Bournemouth. Hun arbeider til daglig ved Klinikk for Alle avd. Åsane i Bergen og er medlem av Norsk Kiropraktorforening. 

 

Referanser:

(1) Yew KS, Kamps-Schmitt KA, Borge R. Hypermobile Ehlers-Danlos Syndrome and Hypermobility Spectrum Disorders. Am Fam Physician. 2021;103(8):481-492.

 (2) Malek S, Reinhold EJ, Pearce GS. The Beighton Score as a measure of generalised joint hypermobility. Rheumatol Int. 2021;41(10):1707-1716.

 (3) Van Meulenbroek T, Conijn AEA, Huijnen IPJ, Engelbert RHH, Verbunt JA. Multidisciplinary Treatment for Hypermobile Adolescents with Chronic Musculoskeletal Pain. J Rehabil Med Clin Commun. 2020;3:1000033.

 (4) Coussens M, Lapauw B, Banica T, De Wandele I, Pacey V, Rombaut L, Malfait F, Calders P. Muscle Strength, Muscle Mass and Physical Impairment in Women with hypermobile Ehlers-Danlos syndrome and Hypermobility Spectrum Disorder. J Musculoskelet Neuronal Interact. 2022;22(1):5-14.

 (5) Liaghat B, Skou ST, Søndergaard J, Boyle E, Søgaard K, Juul-Kristensen B. Short-term effectiveness of high-load compared with low-load strengthening exercise on self-reported function in patients with hypermobile shoulder: a randomized controlled trial. Br J Sports Med. 2022; 56:1269-1276.

Powered by Labrador CMS