Smerter i kneet kan være patellofemoralt smertesyndrom.
Smerter i kneet kan være patellofemoralt smertesyndrom.

Vondt i kneet når du løper? 

Smerter i kneet er en vanlig skade hos løpere.  Hos noen kommer smertene som følge av overbelastning av strukturer rundt kneskålen. Det er viktig med hvile og god rehabilitering for å bli kvitt smertene. 

Om bloggen

Mange opplever smerter i muskler og ledd. Rygg- og nakkeplager rammer flest og koster mest i det norske samfunnet. Likevel er muskel- og leddhelse et underprioritert forskningsområde.

I denne bloggen formidler og diskuterer forskere og klinikere (ny) forskning som kan bidra til å hjelpe de som plages av, samt å øke forståelsen av, muskel- og leddplager.

Bloggen drives av forskere i nettverket Et liv i bevegelse – Norsk kiropraktorforenings forskningsstiftelse: Et Liv i Bevegelse (elibforskning.no)

Kontakt: blogg@elibforskning.no

Smerter på fremsiden av kneet ved løping kan være patellofemoralt smertesyndrom (PFS). Patellofemoralt smertesyndrom defineres som smerte bak og rundt kneskålen hvor det ikke er mulig å finne den eksakte strukturen som forårsaker smerten ved hjelp av tester eller bildediagnostikk.

Enkelt forklart kan det bli forårsaket av overbelastning av strukturer rundt kneskålen. Typiske symptomer er murrende fremre knesmerter som forverres ved å belaste et bøyd kne, for eksempel løping, gå i trapper og å sitte lenge.

Hvem får patellofemoralt smertesyndrom?

Årsaken til patellofemoralt syndrom er uklar, men viktige medvirkende faktorer er ugunstig bevegelsesmønster i beinet og/eller kneskålen, muskulær ubalanse i bekken/hofte, lår og fot, overbelastning og akutte skader. Av de fire medvirkende faktorene ser overbelastning ut til å være den viktigste (2). Kjønn er også en faktor, og forekomsten er 1,5 til 3 ganger større hos kvinnelige idrettsutøvere enn hos mannlige utøvere (3).

Hvordan diagnostiserer helsepersonell knesmertene dine?

Diagnostisering av patellofemoralt smertesyndrom skjer vanligvis med en klinisk undersøkelse. Ettersom smertene er relatert til dysfunksjon av andre omkringliggende strukturer, så er det viktig å analysere kroppens generelle funksjon. Helsepersonell vil kunne henvise til billeddiagnostikk for å utelukke eventuelle andre diagnoser. Et løperkne fremstår ofte på røntgen og MR som helt normale og har derfor begrenset nytteverdi i selve utredningen.

Veien til friske knær

Behandling av patellofemoralt smertesyndrom er vanligvis behandling som er rettet mot smertereduksjon, forbedret evne til stabilisering av kneleddet eller de omkringliggende leddene, og gradvis tilbakevending til tidligere funksjonsnivå. Behandlingene er delt inn i den akutte og oppbyggende fasen. Den akutte fasen involverer å endre aktivitetsnivået, som å kutte ned på løpeturer og unngå dype knebøy, reseptfrie smertestillende medikamenter og andre modaliteter som is for å dempe smertene. 

Etter den akutte fasen kommer oppbyggingsfasen, der man prøver å rette opp det bakenforliggende problemet. Kombinasjonen av å styrke muskler rundt kne og hofte, mobilitet og trening rettet mot pasientens aktiviteter er de mest effektive intervensjonene (1).

Vær forberedt på at rehabilitering kan ta tid, men med en smart plan med tilstrekkelig hvile og gradvis opptrapping har du en god start!

Om forfatteren:

Kiropraktor Hans-Martin P. Michaelsen er utdannet fra Anglo European College of Chiropractic i England. 

Han er kiropraktor for Meraki Helse ved Loddefjord (Bergen) og Straume. Medlem av Norsk Kiropraktorforening.

Referanser

1. Bump JM, Lewis L. Patellofemoral Syndrome. [Updated 2023 Feb 13]. In: StatPearls [Online]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557657/

2. Thome R, Augustsson J, Karlsson J. Patellofemoral Pain Syndrome. Sports Medicine. 1999;28(4):245–62.

3. Patellofemoralt smertesyndrom [Online]. skadefri.no. [sitert 2023 Sep 20]. Available from: https://skadefri.no/kroppsdeler/kne/patellofemoralt-smertesyndrom/

Powered by Labrador CMS