Iglene er ikke invitert på festen, men forsyner seg allikevel …

Fra paddebryllup til paddedød – gyteblot for blodigla

Hos paddene er det ingen som har hørt et kvekk om samtykkeloven, og paddebryllupet kan være en tøff seremoni. Det bidrar også blodtørstige igler til!

Publisert

Det er vår, og i år kommer den tidlig de fleste steder. Tiden for reproduksjon er i gang. Kjøttmeisen synger i håp om å finne en kjæreste, og hestehoven er snart visnet bort for å gå i frø. Folk planlegger å gifte seg. Folk går bort. Kirka sørger for både bryllup og gravferder. 

I naturen holdes det ikke seremonier rundt parring og død, men for enkelte arter tilegner vi allikevel humane ord på enkelte hendelser, slik som paddebryllup.

Paddebryllupet starter ved at kjønnsmodne padder våkner fra vinterdvalen sin og beveger seg til en gytedam, gjerne den samme de ble født i selv for tre-fire år siden. Her flokker hannene seg sammen, og kommer det endelig en hunn blir hun veldig populær. 

Her er det ingen som har hørt et kvekk om samtykkeloven, og hunnene kan ha flere hanner som klistrer seg til henne, de nærmeste rundt halsen, de bakre på alt de klarer å gripe tak i. 

Hunnen slipper ut eggene sine, som for padder ligger på rekke og rad som et perlekjede, helt i tråd med at det er et bryllup. Men istedenfor å pynte seg selv kveiler hun eggtråden rundt i vegetasjonen ettersom eggetråden kommer ut. 

Når alle egg er ute vil hunnen ut av klørne til hannene raskest mulig for å unngå å drukne. Her kan paddehunnen være ganske moderne og skifte kjønnsidentitet for en kort periode, i det hun kvekker slik som bare hanner gjør for å riste av seg forvirrede partnere. Etegildet og bryllupsferden på land tar hun alene.

Padde under angrep av igler – blod inneholder mye næring og iglene vokser fra noen få centimeter til å strekke seg ut til langt over ti-femten på bare få dager.

Igler feter seg opp på amorøse padder

Det er ikke alle paddebruder og paddebrudgommer som lever lykkelige alle sine dager. I Suldal, og sikkert også flere steder, fins det to paddedammer der det også lever igler. Igler er primitive, fascinerende, arter som de fleste er redde for. Dette er som regel helt grunnløse bekymringer – om du ikke er ei padde på bryllup. 

I over 20 år har Suldal Foto dokumentert blodigleblot på ytende padder, der de dukker opp små og tynne, men blir tykke og fete i løpet av en syv dagers lang bryllupsfeiring i dammen. Naturen er brutal, men vakker. 

Paddeeggene klekkes, rumpetrollene vil herje i vannmassene frem mot metamorfosen fra gjeller til lunger, da småpaddene må på land. Iglene blir i vannet over vinteren og er de heldige kan de bli bedt til bryllup hele åtte ganger før de selv blir en del av kretsløpet.

Se video fra dammen her, laget av Jarle Lunde og Kjetil Brekke ved SuldalFoto.no:

Linker til flere (fantastiske) bilder:

https://www.suldalfoto.no/blog/2014/4/539-blodsugeren-i-bryllupet

https://www.facebook.com/suldalfoto

En igle på taket er bedre enn en på nesen om du er ei padde! Om padden kommer seg på land kan den kvitte seg med iglen om den får has på den- men mange padder dør som følge av blodtap.
Powered by Labrador CMS