Gi babyen din sjømat
Mange barn og unge spiser for lite sjømat, noe som gjør at de kan gå glipp av viktige næringsstoffer. En rekke vitenskapelige studier viser at mat som barna ofte spiser, har en tendens til å bli foretrukket når de blir eldre. Jo tidligere du introduserer sunn mat med ulik smak og tekstur, desto mindre er sjansen for at du får matkresne barn.
Da jeg selv ble mamma for første gang for tre år siden, følte jeg et stort ansvar og forventningspress på at jeg måtte gi datteren min mat som sikret henne viktige næringsstoffer. Med nylig avlagt doktorgrad om barns kosthold var jeg litt over gjennomsnittlig interessert i spedbarnsernæring. Jeg leste både forskningsartikler, rapporter fra helsemyndighetene, bøker og tok kurs i matlaging til spedbarn. Ingredienslista på de ulike barnematglassene, ble studert med kritisk blikk. Blant annet kom jeg frem til at mange barnematglass inneholder store mengder vann og lite av de matvarene som jeg ønsket å gi datteren min. Dersom glasset inneholdt fisk, fant jeg den langt ned på lista – etter både vann, grønnsaker og andre ingredienser.
Jeg leste også artikler som var kritiske til helseskadelige stoffer i mat, spesielt sjømat. Jeg konkluderte, på lik linje med Vitenskapskomiteen for mattrygghet, at fordelene er langt større enn ulempene ved å spise sjømat. Det viktigste er tross alt å tilby babyen et variert kosthold for å sikre at han eller hun får alle næringsstoffene som er nødvendig for sunn vekst og utvikling.
La babyen spise selv
Jeg kom over flere forskningsartikler som dokumenterte at babyer bør lære seg å spise selv, noe som kalles Baby Led Weaning (BLW) – eller barnestyrt mating på norsk. Babyer som får muligheten til å plukke opp maten og putte den selv i munnen, har blant annet bedre mulighet til å regulere matinntaket og avslutte spisingen når de er mett. Altså kan babyer som blir matet med skje lære seg å overspise dersom den voksne ikke merker når babyen er mett.
For at babyen skal spise selv, må han eller hun kunne sitte oppreist i en stol, noe som vanligvis skjer rundt seks måneders alder. Maten må være av en størrelse og tekstur som gjør det mulig for barnet å gripe og tygge den uten så mange tenner. Sjømat - spesielt fiskefilet – er derfor perfekt babymat. Metoden brukte jeg både på min eldste og yngste datter på åtte måneder med stor suksess. Jeg damper fiskefilet og grønnsaker og legger på brettet fremfor babyen. Med stor entusiasme griper hun etter maten, putter den i munnen (og håret og ørene) og tygger med de to tennene hun har. Metoden gjør at hele familien kan spise sammen, mens babyen får utforske maten i ro og mak. Babyer vil jo gjerne kjenne, lukte og smake på alt de kommer over, så det føles veldig naturlig å «mate» babyen på denne måten. Det må sies at det blir mye søl og gris, så det er en fordel å ha en matglad hund som spiser maten ettersom en god del av den havner på gulvet.
Lag babymaten selv
Det beste rådet jeg kan gi, er at babyen får hjemmelaget mat, og at du i størst mulig grad serverer mat som er vanlig for familien å spise. Spiser dere for eksempel mye krydret mat, bør babyen bli vant til at maten smaker mye – men unngå bruk av salt. Man kan for eksempel tilberede fisk til hele familien og ta av en liten porsjon til babyen før man salter resten av maten. Skal man lage mat bare til babyen, er frosne fiskefileter kjekt å ha i fryseren. Del en filet i to eller tre biter, og damp eller kok en bit sammen med litt frosne grønnsaker i mikrobølgeovn på middels varme. Vipps har du ferdig babymat på ett minutt.
Vær en god rollemodell
På lik linje med voksne, bør babyer ha sjømat til middag tre ganger i uka og i tillegg ha sjømat som pålegg på brødskiva. Det er spesielt de fete fiskeslagene som bør serveres, slik som, laks, sild og makrell, siden de inneholder mye omega 3 og vitamin D. Husk at du som forelder er en viktig rollemodell for barna. Du bør også spise sjømat ofte og vise at du liker å spise sjømat. Å tilby babyen din sunne matvarer og etablere gode matvaner, er derfor noe av det viktigste du kan gjøre som mamma eller pappa. Det er du som bestemmer hva babyen skal spise, mens babyen bør få bestemme hvor mye hun eller han skal spise.
Her finner du noen forslag på oppskrifter som passer hele familien: