En liten blekksprut med det latinske navnet Cephalopoda.
En liten blekksprut med det latinske navnet Cephalopoda.

Tokt på havbunnen: Møt innbyggerne på Kirkegården!

Toktdagbok: Mareano ankommer Kirkegården, sørøst for Svalbard og Spitsbergenbanken. Vi senker en svær kamerarigg ned på havbunnen for å ta en titt. Mudder og sand blir virvlet opp når vi lander og i begynnelsen ser vi ikke noen ting. Ved første øyekast kan Kirkegårdens havbunn virke øde, men til tross for områdets dystre navn er denne Kirkegården full av liv! Her skal du få møte noen av dens mange innbyggere.

Møt grunneierne, børstemarken Spiochaetopterus. Den gjemmer seg nede i sedimentene, inne i sin lune og beskyttede hjem formet som sugerør. Børstemarkene er en svært tallrik gruppe med opptil 750 ulike arter registrert ved Norskekysten! Denne sjenerte børstemarken titter forsiktig opp fra sitt trygge hjem for å finne seg noe å spise og for å ta seg en kikk rundt i nabolaget sitt.

Børstemark.
Børstemark.

En av naboene den ser, er de mangfoldige bunnrekene, som ofte tar en liten ‘moon walk’-dans når kamerariggen lander med sine sterke spotlys.

En liten bunnreke.
En liten bunnreke.

De fargerike anemonene ser vakre og myke ut, men er ikke til å undervurdere. Tentaklene deres er nemlig en farlig felle med nesleceller som hjelper dem å fange mat som kommer nærme.

Anemone.
Anemone.
Sekkedyr
Sekkedyr

På Kirkegården er det flere vakre hager. Ikke fulle av blomster, men med kolonidannende sekkedyr som står tett i tett. Disse heter Kukenthalia borealis og dekker store områder. De ser ut som store, gjennomsiktige multebær, og på bildet kan du se en tydelig rygg full av dem mellom to trålspor. Men vi vet at divaen på bildet nedenfor er selve sjøstjernen Urasterias lincki. Du kjenner den igjen på den knallrøde fargen og de hvite papillene langs armene. I hagen finner vi også blomkålkoraller og store anemone-buketter, Liponema multicorne.

Diva-sjøstjernen!
Diva-sjøstjernen!

Et skummelt rovdyr lusker rundt på Kirkegården, og dukker stadig opp på skjermene våre. Det er en av de større havedderkoppene, Nymphon stroemi. Dyret har åtte ben, og en snabel som brukes til å suge innmaten ut av de stakkars byttedyrene med. Hans mye mindre fetter er også avbildet nedenfor, med hele den store småbarnsfamilien bærende på ryggen.

Haveddekoppen <span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Nymphon stroemi</span>.
Haveddekoppen Nymphon stroemi.
En litt mindre "edderkopp-fetter".
En litt mindre "edderkopp-fetter".

Etter 3-4 døgn med kartlegging av Kirkegården har det vist seg at det ikke er noen øde områder her. Når sedimentene har lagt seg etter landingen av videoriggen, og vi kikker nærmere etter, så ser vi et mylder av liv i ulike farger og fasonger. Vi har blant annet sett snøkrabber, fisken tiskjegg, frynsete nakensegler, langarmede slangestjerner, og eggformede svamper. Så ikke la deg lure av områdets navn, men ta en titt på bildene og bli begeistret!

En anemone-bukett.
En anemone-bukett.
Gersemia.
Gersemia.
Powered by Labrador CMS