Gjøkhumle.

Gjøkhumlenes statskupp

Humledronningen starter opp sitt nye dronningrike på våren. I nærheten ligger en slektning i dvale, med en slu plan i bakhånd.

Humler er sosiale insekter. De bygger et samfunn hvor hver humle bidrar med sin arbeidsoppgave. Ethvert bol er et eget monarki med en eneveldig dronning og hennes barn. De fleste blir arbeidere, som står for sanking av mat og barnepass, men på sensommeren blir larvene til prinser og prinsesser. Prinsenes oppgave er formering, og de dør kort tid etter. Prinsessene vokser opp til å bli nye dronninger, som etter vinteren skaper sine egne bol.

De vanlige humlene som vi alle kjenner til har også noen mindre kjente slektninger; gjøkhumlene. I Norge har vi 7 arter av gjøkhumler. De samler ikke pollen til barna sine, og de bygger heller ikke bol. Derfor er gjøkhumlen nødt til å løse livets oppgaver på en annen måte.

En gjøkhumle venter i dvale til en humledronning har etablert bolet sitt, og først når alt ligger til rette kommer den frem. Jakten på det perfekte humlesamfunnet starter. Det kan ikke ha for mange arbeidere som vil kunne forsvare bolet. Gjøkhumlen trenger samtidig nok arbeidere til å fostre opp sine egne unger. Hun har nemlig et statskupp i tankene.

Gjøkhumlen er større enn andre humler, og kroppen er ekstra godt pansret mot angrep. Likevel vil et stort samfunn kunne utslette denne fienden og bevare freden i bolet. Gjøkhumlen har ingen hær med seg, og opererer alene. Derfor stormer ikke gjøkhumlen et utvalgt bol når den finner det, men velger en smartere slagplan. Den bruker tid inn i bolet, for å selv oppta bolets lukt. Den blir med litt tid en gjøkhumle forkledd som en humlearbeider.

Først når gjøkhumlen er akseptert av bolet, kan den starte på sin slue plan. I luktforkledning blir det lett å invadere bolet og oppsøke dronningen. Hun angriper, og på grunn av sin overlegne kroppsbygning har ikke humledronningen mye å stå imot med. Gjøkhumlen tar over plassen til den falne dronningen, som den nye monarken i samfunnet. Arbeiderne er uvitende om at et statskupp nettopp har funnet sted.

En humlearbeider (til venstre) og en gjøkhumle jobber med å lukke en kapsel med et nytt egg i.

Når gjøkhumlen har tatt over bolet, spiser hun larvene og de yngste ungene til den tidligere dronningen. Hun trenger å effektivisere staben. Gjøkhumlen legger sine egne egg i de nå tomme barnerommene. Arbeiderne lever videre uten å vite at de nå jobber for en inntrenger. Derfor tar de vare på gjøkhumlens larver akkurat like godt som om de var en av deres egne.

Gjøkhumlene vokser opp med omsorg fra arbeiderne, og forlater så bolet. De etterlater et svekket bol, med en døende leder. Ingen nye arbeidere vil komme til, nå som humledronningen er borte. Dermed er dette lille dronningriket nå dødsdømt. De nye gjøkhumledronningene er de eneste som overlever vinteren. Som sin mor går de i vinterdvale, og venter på våren. Når våren kommer vil de forsøke å gjennomføre sine egne statskupp.

Kilder

https://entomologytoday.org/2018/10/29/cuckoo-bumble-bees-cheating-ways/

https://www.bumblebee.org/cuckoo.htm

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eea.12366 (kun sammendrag åpent tilgjengelig)

Powered by Labrador CMS