Mareanos toktdeltakerne består av dataingeniør, kjemiker, elektroingeniører, geologer og biologer, og er her samle foran brua på ‘G.O. Sars’ under utseilingen fra Bergen.

Mareano-toktene fortsetter

Toktdagbok: Etter to dager ved kai i Bergen er forskningsskipet G.O. Sars klar for nytt Mareano-tokt i «vesterled». Etter 3-4 uker til sjøs på bankene utenfor Midt-Norge, og etter avløsning av forskere og mannskap, nye forsyninger og påfylling av drivstoff, startet det andre av årets Mareano-tokt fra Bergen 28. april. Toktet er todelt med skifte av Mareano-medarbeidere 12. mai.

Publisert

Etter 16 timers seilas mot nordvest var vi fremme på feltet vest for en bunnformasjon som kan minne om et «nes», Aktivneset. Området fikk sitt navn i 1885 da den første norske dampdrevne fiskebåten, «Active», fant nye fiskefelt. Området vi kurser mot er 450–850 meter dypt og danner den nordlige enden av den kjente Norskerenna. Vannmassene på de største dypene her har innslag av kaldt vann som kommer inn i Norskehavet fra nord gjennom Islandshavet og Grønlandshavet. Temperaturen på 700 meters dyp er -0,6 grader.

I øst setter strømmene stor fart oppover eggakanten, og kan gi oss store utfordringer med å holde videoriggen og miniubåten vår på rett kjøl. Vi vil derfor begynne bunnkartleggingen på de største dypene i vest for å vinne erfaringer før de sterkeste bunnstrømmene tar tak.

Selv om vannmassene er kalde og av arktisk opprinnelse, viser de første video-dykkene at det er mye liv på den grå mudderbunnen der vi bl.a. har sett store rovsnegler, sjøstjerner, den karakteristiske slangestjernen medusahode, små svamparter og mengder av kronmark som stikker opp av mudderbunnen og filtrerer matpartikler fra bunnvannet. Detaljene kommer i flere nyhetsmeldinger fremover.

Nytt på årets tokt er en kombinert videorigg utstyrt med en fjernstyrt miniubåt med tilhørende garasje som kan ses på toppen av riggen. På den nederste delen av videoriggen er det påmontert fem grabber som tar prøver av bunnsubstrat og dyrelivet som lever nedgravd i bunnmudderet.
Powered by Labrador CMS