Sjøfjæren Pennatula phosphorea, 270 meters dyp.

På besøk i sjøfjærland

Vi har vært her ute i noen dager nå, og det er klart: vi er langt nedi sjøfjærland!

Området nordvest for øya Utsira er en vidstrakt slette, jevnt dekket av sandholdig slam. Her trives sjøfjærene. En sjøfjær er ikke bare ett enkelt dyr, det er en koloni av hundrevis av bittesmå, tentakeldyr som kalles polypper. De ordner seg i en struktur som ligner en gammeldags fjærpenn, eller faktisk en fuglefjær, derav navnet. Men de kan også ha andre former.

Marco C. Brustolin med noen få kolonier av Funiculina quadrangularis som ble samlet inn ved hjelp av bomtrålen. Noen av de har sjøstjernen Asteronyx loveni krøllet rundt seg.

Her ute har vi funnet et godt utvalg av ulike arter: Funiculina quadrangularis, Kophobelemnon stelliferum, Pennatula phosphorea og forskjellige arter av Virgularia. Habitatet de danner har blitt anerkjent internasjonalt som forvaltningsprioritert, og OSPAR har inkludert det i sin liste over truede og/eller minkende habitater.

Sjøfjær lever vanligvis på sediment som er mykt og egnet for graving, det gjør at det også lever mange andre arter som liker å grave her, for eksempel hummer og flerbørstemark. Via hulene de lager kommer det oksygen inn i sedimentet, det er en viktig økologisk prosess kjent som bioturbasjon (for å se opptak av en gravende slimål og flere detaljer om bioturbasjon, sjekk ut vår neste dagbok!)

Nærbilde av sjøfjæren Funiculina quadrangularis og sjøstjernen Asternoyx loveni, filmet på 275 meters dybde. Foto: Mareano / Havforskningsinstituttet
Sjøfjæren Virgularia sp., 275 meters dyp. Foto: Mareano / Havforskningsinstituttet
Sjøfjæren Funiculina quadrangularis og kråkebolle Gracilechinus acutus, filmet på 270 meters dyp. Foto: Mareano / Havforskningsinstituttet
Sjøfjæren Kophobelemnon stelliferum i sterk strøm, 270 meters dyp. Foto: Mareano / Havforskningsinstituttet

Sjøfjær er filtrerende, det vil si at de venter på at strømmene skal bringe små, næringsrike partikler til de bittesmå tentaklene. Men disse interessante dyrene er ikke så passive som du kanskje tror. De kan trekke hele kroppen tilbake hvis de føler seg truet, noen ganger forsvinner de helt ned i sedimentet. Så strutser kan ikke begrave hodet i sanden som myten sier, men det gjør sjøfjær!

Powered by Labrador CMS