«To fluer i ett smekk»; en ørliten fjernstyrt grabb montert på Mareanos videorigg «Chimaera» gir oss både prøver av bunnsedimenter og video-data i samme operasjon. Her tar grabben er jafs av havbunnen etter at biologene og geologene om bord i F/F G.O. Sars har trykket på utløsningsknappen.

Vellykket Mareano-tokt er vel i havn

Toktdagbok: Etter 17 døgn til havs er det siste av Mareanos tokt vel i havn. Alle har gått som planlagt uten værhindringer på sokkelen utenfor Nordland og Trøndelag.

Publisert

Sommerens Mareano-tokt til bankområdene på kontinentalsokkelen utenfor Nordland og Trøndelag er nå vel i havn. Det 31. toktet i rekken av Mareanos ekspedisjoner fra det første toktet som gikk av stabelen i 2006. Selv om metodene for innsamling av bunnsedimenter og bunndyr i hovedsak er lite endret opp gjennom årene, som f.eks. bruk av bomtrål, grabb bokscorer og multicorer, har utviklingen ført til enkelte endringer og fremskritt i Mareanos feltarbeid. I år har vi hatt svært stor nytte av en helt ny måte å få bekreftet bunnsedimentenes sammensetning på, nemlig ved bruk av en grabb påmontert videoriggen utviklet av våre instrumentingeniører. Vi får altså inn både videofilm og bunnprøver i samme operasjon. Grabben fjernutløses fra toktfartøyet og gir en prøve fra et lite bunnareal, kun 0,025 m2, men som er tilstrekkelig for at geologene får nødvendig opplysninger om sedimentenes sammensetning, og nyvinningen bidrar til redusert fartøytid. Også DNA-prøvetaking og nye kjmikalier/miljøgifter har stått på Mareanos feltprogram de siste to årene. Fortsatt gjenstår en del utprøving av DNA-metodikken før vi kan si om dette kan bidra vesentlig til identifisering av bunndyr. Nye miljøgifter (f.eks. siloksaner og PFAS/fluor-stoffer m.m.) er kommet til i Mareanos liste over kjemikalieanalyser, noe som krever svært rent dekksmiljø for å unngå forurensnings av prøvene.

Blir DNA-prøver av bunnmudderet fremtidens kartlegging av dyresamfunnene? Det forskes mye verden rundt på DNA til bruk for identifisering av bunndyr. Her ser vi en av Mareanos mange prøver av bunnmudder til dette bruket. Prøvene fryses ned om bord til minus 80 grader før DNA-analysene gjennomføres.

Selv om Mareanos juli-tokt fant sted midt i det beste sommerværet man kan tenke seg, har vi også til sjøs fått enkelte fine og varme dager. Ikke minst byr sommeren på lite vind og liten sjøgang, noe som ellers lett tvinger oss til å legge bi og vente på mindre sjø og bedre arbeidsforhold. Den største sommerfølelsen under det 17 dagers toktet var utvilsomt hjemreisen, med landkjenning i ytre del av Vestfjorden i maksvær og blikkstille sjø, videre gjennom det trange Tjeldsundet, så Vågsfjorden og leia nordover til vår avslutningshavn i Tromsø. En flott kvelds- og nattseilas!

Og til mannskapet på forskningsfartøyet G.O. Sars: Takk for turen og all hjelp underveis!

Powered by Labrador CMS