De nye kostholdsrådene kan påvirke norsk natur
Dersom de nordiske kostholdsrådene blir vedtatt og fulgt av folk i Norge, vil det føre til en reduksjon i kjøttproduksjon på grasspisende husdyr. Dette kan medføre at kulturlandskap gror igjen med store miljøkonsekvenser.
20. juni 2023 ble en rapport med råd om nye nordiske ernæringsråd (NNR2023) lansert. Rapporten på vel 2000 sider oppsummerer eksisterende kunnskap på kostholdsområdet, og er ment å danne grunnlag for en ny revidering av norske kostholdsråd.
Et nytt aspekt er at bærekraft skal innlemmes i kostholdsrådene. Ett av rådene, presentert som om det er fra nær 400 internasjonale forskere, er: Nordmenn bør av helse-, klima- og miljømessige grunner ikke spise mer enn 350 gram rødt kjøtt i uka. Dette er påstander som det er stor faglig uenighet omkring.
Rapporten fastslår imidlertid at beitende rødt-kjøttproduserende husdyr også kan ha en positiv effekt på miljøet, blant annet at disse husdyras «evne til å utnytte gress gjør drøvtyggere viktige for ressursutnyttelsen. Hvis de forvaltes godt og unngår overbeiting, bidrar beitende drøvtyggere til biologisk mangfold og holder kulturlandskap åpne i noen situasjoner i Norden.»
I noen situasjoner i Norden? I Norge vil det si nærmest overalt! I vårt land er sau, geit og storfe det viktigste middel vi har til å holde gjengroingstruet kulturlandskap åpent, blant annet ved utstrakt skjøtselsbeite i en mengde nasjonale og internasjonale verneområder.
Forsvinner beitedyra forsvinner også mange kulturminner, et overveldende stort biologisk mangfold samt mye av reiselivets basisressurs; jordbrukets lysåpne kulturlandskap.
Les mer:
https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023
https://www.nibio.no/nyheter/beitedyrene-er-viktige-for-genbanken-i-utmarka
https://www.nibio.no/nyheter/god-plass-til-flere-beitedyr-i-utmarka
https://www.nibio.no/nyheter/framleis-drar-nokon-til-seters-i-innlandet
https://www.nibio.no/nyheter/usikkert-hvordan-beitedyr-i-utmarka-pavirker-klimaregnskapet