Mange hunder er redde for fyrverkeri.

Nyttårsaften: Syv råd til deg med hund som er redd

Frykt for høye lyder, slik som lyden av fyrverkeri, skudd og torden, er dessverre et vanlig problem blant hunder. I 2015 fant norske forskere ut at til sammen ca. 23 % av hundene ifølge eierne deres var redde for høye lyder.

Hvorfor andelen er så høy, er veldig uklart. I noen tilfeller skyldes det manglende forebygging eller traumatiske hendelser. Men mye tyder på at det også har genetiske forklaringer; i den nevnte norske studien fant de raseforskjeller. I 2018 ble det dessuten utgitt en studie der man så sammenheng mellom lydvarhet og smerter.

Uansett årsak må man alltid forsøke å behandle frykten. Det gjøres primært slik vi både forebygger og behandler all annen frykt, gjennom desensitivisering og motbetinging. Men man skal være klar over at lydvarhet er noe helt spesielt, og at mange av disse hundene aldri blir helt komfortabel med skudd, torden og/eller fyrverkeri. Slike hunder må man derfor ta ekstra hensyn til i disse tider.

1: Vær et sted der fyrverkeri ikke høres så godt

Det er viktig å skjerme hunden for de bestemte lydene utenom behandlingssituasjoner. Se om du har mulighet til å stikke av til et sted der fyrverkeri ikke kan høres.

Skogen/fjellet: En idé er å ta på seg hodelykta og ta en tur i skogen. Men husk da å ha bånd på hunden, i tilfelle han allikevel hører fyrverkeri og stikker av i panikk.

Arrangement: De siste årene er det flere som inviterer hunder til å tilbringe kvelden i en bygning der fyrverkeri ikke kan høres: parkeringshus, hoteller ol. Søk på nettet eller spør rundt om det er noe nær deg.

En venn med lydstudio: Å dra til venn med eget lydstudio er det få som kan, men tenk ut om du har andre lignende muligheter.

2: Ikke la hunden være alene

Uansett hvor dere er, så er det det viktig å ikke la hunden være alene på en kveld som nyttårsaften. Hvis hunden er alene når det smeller, vil det ikke bare kunne gjøre tilstanden verre, men man risikerer også at hunden får separasjonsangst, fordi hunden kan assosiere det å være alene med fyrverkeri. Dette punktet gjelder derfor alle. Be heller noen greie folk hjem til deg selv, eller ta med hunden til venner som feirer uten eksplosiver.

3: Kamufler lyder og dekk til vinduer

Det er fort gjort å glemme at også lysglimtene fra fyrverkeri kan gjøre hunden redd, og det kan gjøre at lydene oppleves som mer skremmende. Dekk derfor for vinduene med lystette gardiner. Sett flere høyttalere i forskjellige steder i rommet. Dette kan kamuflere lydene utenfra.

Kamufler lyder og dekk til vinduer

4: Vær en støttende venn (Ja, du kan trøste!)

Du har sikkert hørt mang en gang at du skal ignorere hunden hvis han blir redd og søker trøst. Dette er ikke riktig. Hunder er sosiale dyr som søker sosial støtte når livet er vanskelig, akkurat som vi gjør. Og det er ikke mulig å belønne frykten.

Det har ikke blitt gjort noe forskning spesifikt på dette, men i 2017 kom det ut en studie som viste at trøst fra eieren kan redusere hundens stress hos veterinæren.

Ja, du kan trøste!

5: Sørg for at hunden har gjemmesteder

Noen hunder vil helst gjemme seg når de er redde. Det er derfor viktig å sørge for at hunden har komfortable gjemmesteder.

Sørg for at hunden har gjemmesteder.

Men ofte kan lyden av fyrverkeri gjøre at hunder gjemmer seg på steder som vi tobente ikke kan begripe er trivelig. Blant annet er det en del hunder som gjemmer seg i badekaret eller dusjkabinettet. La hunden gjøre det! Så lenge hunden ikke skader seg selv eller andre i prosessen, er det viktig at hunden opplever å ha kontroll over egen kropp.

Istedenfor å lokke hunden ut fra gjemmestedet sitt, vær der sammen med ham. Ta med deg middagstallerkenen og slå deg ned en meter eller to fra, gi hunden sosial støtte, men samtidig mye personlig rom.

En del hunder som gjemmer seg i badekaret eller dusjkabinettet.

6: Snakk med veterinæren om legemidler

Spesielt hvis hunden sliter veldig, kan medisiner godkjent av Legemiddelverket være til god hjelp. Det vanligste nå for tiden er medikamentet som i Norge markedsføres som Sileo. Det er gele som påføres munnslimhinnen, som ikke gjør hunden sløv, men gjør at fryktresponsen ikke trigges så lett. Dette må skrives ut av veterinær.

7: Dagene derpå: Unngå stress

Hvis hunden blir veldig redd denne kvelden, trenger hunden et par dager med restitusjon, slik at nivået av stresshormoner kan gå tilbake til normalen og kroppen får reparert seg. Ikke dra på hundejordet eller ta intense treningsøkter. Bare la hunden slappe av, spise godt og bli helt seg selv igjen.

Godt nytt år!

Powered by Labrador CMS