Kan bruk av kondom holde deg slank?

Kan bruk av kondom bidra til å hindre antibiotikaresistens og i tillegg gjøre at du holder deg slank? Forskning og kunnskap om tarmbakterier kan gi deg svaret!

Bruk av antibiotika kan gjøre at bakterier blir motstandsdyktige mot medisinen (antibiotikaresistens). I tillegg skaper antibiotikabruk endringer i tarmfloraen, og i verste fall en allergisk reaksjon.

Det forskes stadig mer på hvordan antibiotikabruk påvirker bakteriefloraen i tarmen og om endringer i denne kan knyttes opp til tilstander som Alzheimer, Parkinson og overvekt.

Forsiktig antibiotikabruk

Men før du blir helt skremt. Husk at før vi fikk tilgang på antibiotika kunne vi dø av en flis i fingeren. Poenget er at antibiotika ikke bør misbrukes. Slik kan medisinen fortsatt virke når vi trenger den.

Og du og jeg kan være med å redusere bruken. For eksempel ved å bruke kondom. Slik kan du redusere antall antibiotikakurer fordi du unngår smitte. Dermed sparer du kanskje deg selv for mer enn kjønnssykdommer?

Ved Olafiaklinikken behandler vi deg som er smittet med en seksuelt overførbar infeksjon (soi), eller kjønnssykdom. Klamydia, gonore og syfilis er eksempler på bakterielle infeksjoner som skal behandles med ulike antibiotika. Men antibiotikabruk er altså ikke helt uten risiko.

Når bakteriene overlever medisinbruk

Antibiotikaresistens innebærer at bakterien har blitt motstandsdyktig mot ett eller flere antibiotika. Et eksempel er bakterien som forårsaker gonore. Denne bakterien har utviklet resistens mot de fleste antibiotika som har blitt brukt mot infeksjonen de senere årene.

Min bekymring er at bakterien også skal bli motstandsdyktig mot den antibiotikabehandlingen som gis mot gonore i dag. Vi kan ende opp med at vi ikke har antibiotika som fungerer. Gonore kan gi alvorlige komplikasjoner som bekkeninfeksjon hos kvinner, betennelse i bitestikkelen og blodforgiftning hos begge kjønn. Og jo mer antibiotika vi bruker, dess større blir resistensproblematikken. Noe å tenke på?

Antibiotika og tarmflora

Det er også en annen grunn til bekymring når det gjelder antibiotikakurer. Det forskes for tiden på hva gjentatt bruk av antibiotika kan gjøre med tarmfloraen din. Bakteriene i tarmen utgjør en stor andel av denne floraen (sammen med blant annet sopp, virus).

Bakteriene bearbeider maten vi spiser. Dessuten spiller de en viktig rolle i immunforsvaret vårt. En voksen person kan ha opptil 1 kg tarmbakterier og disse kan bestå av mellom 300 -1000 ulike typer. Antibiotika kan bidra til at mangfoldet av bakterier i tarmen avtar og at deres egenskaper endres. Antibiotikakurer tar ikke bare knekken på den infeksjonen vi ønsker å behandle. I tillegg går også en stor del av våre gode tarmbakterier dukken. Og det kan ta lang tid før bakteriefloraen blir normal igjen etter en behandling med antibiotika.

Slank med gode bakterier?

Mye tyder på at ubalanse i tarmfloraen kan knyttes til utvikling av diverse tilstander som Alzheimer, Parkinson og overvekt. En hypotese på hvorfor noen er overvektige er at tarmbakterier kan påvirke både appetitten og metthetsfølelsen vår. Enkelte studier har vist at tarmfloraen til overvektige inneholder mindre mangfold av bakterier. Forskerne ser på mulig sammenhenger mellom antibiotikabruk og overvekt. Riktignok er denne forskningen i startgropa og vi har foreløpig ingen sikre beviser.

Uansett vet vi mer enn nok om antibiotikaresistens til å oppfordre alle til å gjøre det lille vi kan for å unngå bakteriell smitte og dermed unngå bruk av antibiotikakurer. Du kan blant annet vaske hender og bruke kondom.

Antibiotika og allergiske reaksjoner

Som hudlege har jeg sett pasienter med blemmer over hele kroppen etter å ha reagert allergisk på et antibiotikum. En slik allergisk reaksjon er potensielt dødelig i sin mest alvorlige form. Dette er heldigvis sjeldent, men flere kan oppleve et kløende utslett over hele kroppen som kan være ganske så ubehagelig.

Kondom eller ikke kondom

Du skal vite at jeg aldri vil møte deg med «pekefingeren» på Olafiaklinikken. Både jeg og mine kolleger vil gjøre vårt beste for at du skal oppleve at det er trygt å komme til oss selv om du ikke klarer å bruke kondom.

Kilder

«Sjarmen med tarmen» Giulia Enders Cappelen Damm 2015

NRK - Antibiotika kan forårsake sykdommer

UiO - Tarmbakteriene holder oss friske

Dagens medisin- Forsker på om tarmbakteriene kan forutsi sykdom

Forskning.se - Din tarmflora påverkar hur du mår

Powered by Labrador CMS