Spillforskerne

Spill er noe vi gjør sammen.

Jo da, vi kan legge kabal eller spille et digitalt spill alene, men det er tross alt når vi kan bruke det i en sosial kontekst at det blir morsomt. Det er bedre når vi kan vise hvor dyktige vi er, sammenligne poengsummer og dele knep eller gi hverandre råd.

Og aller mest moro er spill når vi setter av tid til å spille med hverandre, to eller flere, i kappestrid eller samspill. Derfor er også spillforskningsbloggen et felles prosjekt fra noen norske forskere som forsker på digitale spill.

De kommer fra ulike forskningsmiljø, og har base på tre steder i landet: Universitetet i Bergen, universitetet i Oslo og Høgskulen i Volda.

Alle har ulik metodisk og teoretisk tilnærming og er opptatt av forskjellige områder innenfor spillene, men deler ett tema: Spill. Spillforskning er et tverrfaglig felt, og dette gir seg uttrykk til at gruppen til tross for et tyngdepunkt innenfor humaniora også arbeider i grenselandet til samfunnsvitenskapen.

Alle arbeider ut fra et paradigme om spillforskning som ble etablert på nittitallet: det er nødvendig å spille for å forstå spill. Spill kan ikke studeres passivt. Det er mulig å studere reglenes strukturer og den fiktive rammens estetikk, men det er bare ved å spille et spill at reglenes “mening” og selve spillets estetikk blir frigjort.

Det er mulig å observere spillere, men for å forstå og gjenkjenne den opplevelsen de har er det helt nødvendig å dele den.

Les de siste nyhetene fra forskning.no
Powered by Labrador CMS